Placek z ciasta francuskiego z groszkiem i ziemniakami

Placek groszkowyBezmięsne nie znaczy nudne. Wiem, że w dzisiejszych czasach wśród ludzi, z których połowa to wegetarianie, a druga połowa to weganie (i oczywiście w 100% nikt nie je glutenu), to żadne odkrycie. Ale w tym momencie zwracam się do podobnych do mnie mięsolubów, decydujących się na jarskie jedzenie 2-3 razy w tygodniu. Otóż tak – gotując bez mięsa wcale nie musi być nudno, i wcale nie trzeba się nagimnastykować, by podać na obiad coś aromatycznego, pożywnego i bez dodatku mięsa. Nie będę się tu bawić w specjalistkę od zdrowej żywności i wymienię tylko kilka zasad – pragmatyczno-estetycznych – które mnie osobiście pomagają docenić bezmięsną kuchnię i cieszyć się nią w pełni. Wystarczą trzy elementy: 1. Kolor (jemy w pierwszej kolejności oczami); 2. Zapach (zioła i przyprawy to podstawa dla nosa); 3. Różnorodność (jedząc rozmaite warzywa i owoce, kasze, makarony, ryże, kuskusy itp. nigdy się nie znudzimy, a wymyślanie kolejnych wolnych od mięsa potraw stanie się inspirujące, a nie męczące). Uważasz, że jarskie żarcie jest jałowe i sobie nim nie pojesz? To znaczy, że niedostatecznie je doprawiasz i/lub zapominasz o „wypełniaczach-zapychaczach” (kasza, ryż, makaron, chleb). Masz dość marchewki i brokuła? To z kolei znak, że nie wykorzystujesz w pełni szerokiej gamy warzyw i owoców sezonowych lub mrożonych dostępnych na targowiskach czy choćby w supermarketach. Przy następnej okazji przyjrzyj się półkom warzywnym w sklepie. Te kolory, faktury, kształty nie robią na Tobie wrażenia?

Jeśli moja paplanina wciąż Cię nie przekonuje, to może mój dzisiejszy przepis zainspirowany recepturą Jamiego Olivera będzie w stanie to zmienić. Taki placek można przygotować właśnie w takiej wersji wege lub sobie pofolgować i dodać pokrojoną pierś z kurczaka usmażoną wcześniej lub ugotowaną na parze.

Placek z ciasta francuskiego z groszkiem i ziemniakami (z moimi zmianami):

  • 2 łyżki mąki,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 duży ziemniak,
  • 500 g mrożonego groszku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 główki sałaty lodowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 warzywna kostka rosołowa,
  • oliwa,
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej,
  • 4 czubate łyżki serka wiejskiego.

Cebulę obrać i drobno posiekać – zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Ziemniaka obrać i pokroić w 1cm kostkę – dorzucić do cebuli. Dodać groszek, masło i mąkę, a na koniec jeszcze cienko poszatkowaną sałatę – wymieszać i dusić 10 minut. Do potrawki wkruszyć kostkę rosołową i dolać 1 szklankę wrzątku – gotować na małym ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Wyłączyć ogień, wmieszać musztardę, serek wiejski – doprawić solą i pieprzem. Potrawkę przelać do naczynia żaroodpornego i przykryć je ciastem francuskim (ciasto można wcześniej dekoracyjnie naciąć nożem). W cieście zrobić kilka dziurek, żeby para miała którędy uciekać. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 200 stopniach, aż ciasto będzie złotobrązowe i bez śladów „surowości”.

3 thoughts on “Placek z ciasta francuskiego z groszkiem i ziemniakami

  1. Pingback: Top 5 – styczeń 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s