MyBigBakingProject #47 – kołaczyki ukraińskie

KołaczykiNie pamiętam ile razy odkładałam ten przepis na później. Ale w końcu doczekał się realizacji. Kołaczyki wyszły całkiem całkiem, choć z nóg nie zwaliły. Za to prezentowały się przepięknie!

Kołaczyki ukraińskie:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 120 g stopionego masła,
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • 6 żółtek wyjętych z jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki rumu,
  • 6 łyżek rodzynek,
  • 6 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1 szczypta szafranu,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 białko,
  • płatki migdałów.

W połowie rumu namoczyć szafran, a drugą połową zalać rodzynki wymieszane ze skórką pomarańczową. Surowe jajko utrzeć z cukrem i solą. Dodać masło, pokruszone żółtka i szafran z rumem. Drożdże rozetrzeć z lekko podgrzaną śmietaną – odstawić na 5 minut, by podrosły, a następnie dodać je do ciasta. Dosypać także mąkę – zagnieść. Ciasto przykryć i odstawić, by podwoiło objętość. W tym czasie rodzynki i skórkę drobno posiekać.

Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na małe porcje i uformować kulki wielkości mandarynki. Każdą kulkę spłaszczyć, a w środku zrobić wgłębienie. Wgłębienia wypełnić rodzynkami ze skórką. Tak przygotowane kołaczyki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać migdałami. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut.

Kołaczyki2

2 thoughts on “MyBigBakingProject #47 – kołaczyki ukraińskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s