Kalafior zapiekany z serem i nie tylko

KalafiorDzięki minionym świętom stałam się szczęśliwą posiadaczką kolejnej książki kochanego Jamiego. „Gotuj sprytnie jak Jamie” to, jak można było się spodziewać, zbiór świetnych przepisów, pomocnych wskazówek i ciekawostek na temat gotowania, oszczędzania i, najogólniej mówiąc, mądrego gospodarzenia w kuchni. Na test pierwszego przepisu wybranego z książki nie trzeba było u nas długo czekać. Poświąteczny odpoczynek od mięsa był doskonałą okazją do zasmakowania w kalafiorze zapiekanym z serem.

Receptura Jamiego jak zawsze posłużyła mi jako baza, którą odpowiednio zakręciłam i dopasowałam do naszego smaku. Obiad wyszedł pyszny i rzeczywiście dał nam trochę oddechu od wołowych rolad, pieczonej kaczki i licznych wędlin.

Kalafior zapiekany z serem (z moimi zmianami):

  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 1 duży kalafior,
  • 1 duża marchew,
  • 75-100 g żółtego sera np. cheddara,
  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 2 garści płatków migdałowych,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Marchew pokroić w duże kawałki, a kalafiora podzielić na różyczki. Warzywa ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Marchew i większe różyczki przełożyć do posmarowanego oliwą naczynia do zapiekania, a mniejsze kawałki kalafiora zmiksować na puree.

Czosnek drobno posiekać i włożyć wraz z masłem do rondelka – podgrzać. Gdy masło zacznie się pienić dosypać mąkę i wymieszać. Po minutce smażenia i mieszania zacząć powoli wlewać mleko. Mieszać i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać puree z kalafiora oraz połowę startego sera. Sos doprawić solą i pieprzem.

Gotowym sosem zalać warzywa w naczyniu i posypać je resztą sera. W robocie kuchennym zmiksować na okruchy czerstwy chleb z listkami tymianku, solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Powstałą mieszanką posypać kalafiora. Wierzch zapiekanki dodatkowo obsypać migdałami (posypka na bogato – wiem).

Całość zapiekać ok. 10 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Podawać na ciepło.

2 thoughts on “Kalafior zapiekany z serem i nie tylko

  1. wygląda super🙂
    a Polski tytuł tej książki wydaje mi się jakiś dziwny bo po ang program jak i książka nazywają się „Save with Jamie” co ma więcej sensu chyba bo chodzi o to żeby nie marnować jedzenia, oszczędzając przy tym kase, czas (bo robi się spore ilości niekiedy)…
    No ale fajnie, ja się właśnie cieszę z 15 minut w kuchni😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s