Warkocz marcepanowy na Nowy Rok 2015!

Warkocz2Na dobry początek 2015 roku (to niesamowite, ale Kultura Kulinarna w czerwcu będzie obchodzić 5 urodziny!) przygotowałam coś słodkiego. X lat temu wmówiłam sobie, że nie lubię marcepanu. W dzieciństwie trafiłam na jakąś niedobrą czekoladkę w bombonierce i sprawdzając na odwrocie pudełka tajemniczy składnik odkryłam, że to jakieś marcepanowe paskudztwo. Od tamtej pory marcepan był ZŁY. Ale od tego m.in. jest Nowy Rok, by przełamywać uprzedzenia i próbować nowych rzeczy. Nadeszła więc pora na pogodzenie się z marcepanem. Dla pewności sięgnęłam po przepis z Kuchni Lidla, do której już od dłuższego czasu mam zaufanie i wierzcie lub nie – marcepan okazał się DOBRY😉

Warkocz marcepanowy:

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 30 g cukru,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 200 g marcepanu,
  • 100 g zmielonych migdałów ze skórką,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 białka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 20 ml rumu.

Dekoracja:

  • 1 białko,
  • płatki migdałów,
  • 2 łyżki miodu.

Drożdże utrzeć z cukrem. Mleko podgrzać, następnie połączyć z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski. W mące zrobić zagłębienie i wlać do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie wymieszać go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Marcepan utrzeć z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrobić, na koniec dodając cynamon i rum.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarować.

Zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczyć i przeciąć wzdłuż na trzy równe części. Zapleść warkocz i ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz posmarować białkiem i posypać płatkami migdałów – przyklepać je odrobinę. Odstawić na około 20-25 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Upieczony, jeszcze gorący warkocz posmarować cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawić do wystygnięcia.

Warkocz

3 thoughts on “Warkocz marcepanowy na Nowy Rok 2015!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s