Rolada z czekoladą, pomarańczą i pistacjami

FiloczekoMacie już dość obżarstwa? Od widoku świątecznych makowców i serników robi Wam się słabo? Jeśli tak, to mój przepis Was nie pocieszy… Dziś zapraszam bowiem na deser. Dla usprawiedliwienia dodam tylko, że tę cudownie maślaną, pachnącą pomarańczą i czekoladą, chrupiącą orzeszkami pistacjowymi roladę, przygotowałam kilka dni przed świętami, kiedy słodkościowy przesyt jeszcze nas nie dosięgnął. Więc jeśli chwilowo moja propozycja pozostawia Was obojętnymi (a może nawet rozczarowanymi), polecam do niej wrócić za kilka dni lub tygodni – jest bardzo bardzo smaczna i żal byłoby jej nie spróbować!

Rolada z czekoladą, pomarańczą i pistacjami:

  • 6-7 płatów ciasta filo,
  • 1 szklanka obranych pistacji,
  • 1/2 szklanki pokruszonych herbatników,
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady – 250 g,
  • sok i skórka z 1 pomarańczy,
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów,
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego,
  • 125 g masła,
  • cukier puder do posypania.

Masło roztopić w garnuszku. W malakserze rozdrobnić pistacje, herbatniki, czekoladę. Gdy składniki zmienią się w proszek, dodać sok i skórkę z pomarańczy – wymieszać. W osobnej miseczce wymieszać migdały z cukrem.

Odrobiną rozpuszczonego masła posmarować pergamin, którym wyłożona jest blaszka do pieczenia.

Na czystym blacie rozłożyć pierwszy płat ciasta filo i posmarować go masłem, a następnie posypać migdałami z cukrem. Przykryć drugim płatem, znów posmarować i posypać, przykryć kolejnym. W ten sam sposób postępować z wszystkimi płatami, z tym że ostatni jedynie posmarować masłem. Wzdłuż krótszego brzegu przygotowanego prostokątnego ciasta, ułożyć pas czekoladowego nadzienia – lekko przyklepać. Ciasto zwinąć z nadzieniem jak dużą sajgonkę, pamiętając o zawinięciu do środka boków ciasta. Zwiniętą roladę przełożyć na pergamin, łączeniem do dołu. Wierzch ciasta posmarować resztką masła. Piec w 180 stopniach ok. pół godziny, aż deser będzie złotobrązowy.

Upieczone ciasto lekko przestudzić, posypać obficie cukrem pudrem, kroić na plastry i podawać na ciepło.

One thought on “Rolada z czekoladą, pomarańczą i pistacjami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s