MyBigBakingProject #46 – góralskie bułeczki z bryndzą

BryndzaPonieważ nie wszystkie sery mi pasują, zawsze podchodzę do nich z rezerwą. Chciałabym móc w ciemno oceniać serowe przepisy pozytywnie i wierzyć, że przygotowane wg nich specjały uznam za smakowite. Niestety w tym temacie muszę być ostrożna i bardzo wybredna. Nie znaczy to jednak, że nie chcę próbować nowych rzeczy – o nie! A na dowód tego podaję kolejny sprawdzony przepis (na blogu są tylko takie). Tym razem na góralskie bułeczki z bryndzą – gładkim, intensywnym w smaku owczym serem o kremowej konsystencji. I właściwie powinnam napisać już tylko jedno – REWELACJA!

Góralskie bułeczki z bryndzą (ok. 16 sztuk):

  • 700 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • 400 g bryndzy,
  • 1 spora cebula,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki śmietany.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Połowę mąki zalać 2 szklankami ciepłej wody, dodać rozczyn drożdżowy i wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na połowie masła. Bryndzę utrzeć z jajkiem, kminkiem, cebulą i śmietaną – doprawić solą i pieprzem. Pozostałą mąkę i sól dodać do wyrośniętego ciasta – wyrobić (jeśli ciasto jest za mokre podsypywać mąką). Gładkie ciasto znowu przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotowane ciasto podzielić na 16 równych kulek. Ułożyć je na natłuszczonej masłem blaszce i spłaszczyć. Pośrodku zrobić spore wgłębienia (byle nie na wylot). Wgłębienia wypełnić bryndzą. Wierzch bułeczek posmarować resztą masła i posypać dla ozdoby czarnuszką. Piec ok. 40-45 minut w 200 stopniach.

Bułeczki najlepsze są na ciepło, np. w towarzystwie barszczyku.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s