Cytrusowy sos do łososia

SosŁosoś jest dla mnie gwarancją udanego obiadu. Naprawdę trudno go schrzanić. Co więcej – łosoś lubi prostotę. Kilka dodatków, kilka przypraw, świeża bagietka. Wystarczy😉

Cytrusowy sos do łososia:

  • sok i skórka z 1 pomarańczy,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżka octu z białego wina,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 czubata łyżka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Do rondelka wlać sok z pomarańczy, ocet, oliwę. Dodać skórki z owoców, miód, doprawić solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia, na małym ogniu, czasem mieszając, aż sos zacznie gęstnieć i się karmelizować. Tak przyrządzonym sosem polewać usmażonego łososia. Podawać np. z prostą sałatką i bagietką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s