Boeuf Strogonow Jamiego

StrogoW zamrażarce zalegały steki wołowe, a na półeczce czekał Jamie – jak zawsze cierpliwy i inspirujący😉 Dlatego nikogo nie zdziwił fakt, iż jednym z ubiegłotygodniowych obiadów stał się 15-minutowy Boeuf Strogonow Jamiego. Wołowina, brandy, jogurt, skórka z cytryny – w jednym daniu? Tak! I wiecie co? Potrawa jest obłędna!!!!!!!!!!!!!

Boeuf Strogonow Jamiego (z moimi zmianami):

  • 1 kubek ryżu basmati,
  • 1 opakowanie szpinaku baby,
  • 2 małe czerwone cebule,
  • 1 garść ogórków koserwowych,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 300 g pieczarek,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 steki z rostbefu po 200 g,
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżka brandy,
  • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego.

Ryż ugotować al dente z dodatkiem szczypty soli, pod koniec dodając do niego umyty szpinak. Przed podaniem wymieszać.

W misce wymieszać pokrojone w cieniutkie piórka cebule, plasterki ogórków, posiekaną natkę, sól, pieprz i odrobinę zalewy z ogórków – wszystko dobrze ugnieść (smaki wówczas się wymieszają, a cebulka zamarynuje i zmięknie).

Steki pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z solą, pieprzem, papryką i skórką z cytryny.

Na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekany czosnek, dodać pokrojone grzyby (najlepiej partiami). Gdy już się zezłocą, dodać 2/3 piklowanych warzyw. Po 5 minutkach smażenia pieczarki przełożyć do miski, a na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej mięso. Gdy się zarumieni wlać brandy i podpalić (ostrożnie!!!). Gdy płomienie zgasną dorzucić usmażone grzyby z warzywami, wlać jogurt, wymieszać i dusić minutkę. Ew. doprawić.

Na półmisek wyłożyć ryż ze szpinakiem. Na wierzchu ułożyć boeuf strogonow i posypać pozostałymi piklami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s