Babka waniliowo-kardamonowa

Babka waniliowo-kardamonowaJuż za moment, już za chwilę nastanie czas makowców, keksów, serników i chałek. Ale póki co, nie dajmy się jeszcze zwariować tej przedwczesnej świątecznej gorączce. Upieczmy coś lżejszego, bardziej uniwersalnego, jedynie odrobinkę pachnącego grudniem (brrr już grudzień!). Np. taką oto babeczkę z prawdziwą wanilią i kardamonem. W wersji podstawowej bez dodatków, a na bogato – z bitą śmietaną! A co!

Babka waniliowo-kardamonowa:

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 szklanka mleka,
  • masło i sól do przygotowania formy.

Mąkę wymieszać z kardamonem, proszkiem, sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem na gładko. Dodać wanilię i jajka (stopniowo, po jednym). Wlać sok z cytryny, zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mleko i mąkę z dodatkami. Ciastem wypełnić posmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do babki (lub podłużną karbowaną), lekko postukać dnem o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka). Studzić godzinę w formie, potem wyjąć i wystudzić całkowicie np. na kratce. Ciasto jest pyszne samo w sobie, ale można je też podać z bitą śmietaną.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s