Kurczak cacciatore z pomidorowym sosem i makaronem spaghetti

CacciatoreCoraz częściej po przyjściu z pracy, gdy na zewnątrz mrok, wiatr i mróz, mam ochotę na bardzo konkretne, dobrze doprawione potrawy. Wspominałam już o rozgrzewających zupach i ich zbawiennym wpływie na moje samopoczucie. Ale dziś wpis poświęcony sosom i makaronom. To dla mnie idealne comfort food, bez względu na kształt makaronu czy jego domowość lub kupność. Micha pasty z aromatycznym, gęstym sosem wywołuje na mej twarzy uśmiech, a w głowie zapala neon z napisem „wszystko będzie dobrze”😉 A że to zwykle bomba kaloryczna to nic. Każdy przecież wie, że by nie zważać na kalorie, wystarczy umieć prawidłowo jeść. Jak? Objadać się do woli makaronem, a kalorie skrupulatnie wypluwać😉

Kurczak cacciatore z pomidorowym sosem i makaronem spaghetti (z moimi zmianami):

  • 4 udka z kurczaka – bez skóry i kości,
  • oliwa,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 opakowanie wędzonego boczku ok. 100 g,
  • 2-3 gałązki rozmarynu,
  • 2 upieczone i obrane czerwone papryki,
  • 1 garść czarnych oliwek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 60 ml chianti,
  • 700 g passaty,
  • 1 pęczek bazylii,
  • 250-300 g makaronu spaghetti,
  • 1 garść parmezanu lub grana padano,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę lub cieniutkie paseczki. Posolić je i popieprzyć, a następnie usmażyć na złoto na łyżce oliwy. Mięso odłożyć do miseczki. Do tego samego rondla wrzucić pokrojony w paseczki boczek, posiekane listki rozmarynu, a gdy się zrumienią odłożyć je do mięsa. Ponownie dolać oliwy, wrzucić posiekany czosnek i chili oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli grzyby są duże trzeba je pokroić drobniej). Najlepiej smażyć je partiami, bo stłoczone pieczarki nam się nie zrumienią. Do zezłoconych grzybów dodać usmażone wcześniej składniki. Dodać także pokrojone drobno papryki, posiekane oliwki, wino, pół posiekanej bazylii i passatę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. W tym czasie ugotować makaron al dente i zetrzeć na tarce ser. Ugotowany makaron dodać do sosu, wsypać ser i wymieszać. Podawać z listkami bazylii.

Cacciatore2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s