Krucha tarta wiśniowo-jabłkowa

Cherry pie2Nie jest to co prawda tradycyjny amerykański cherry pie, ale coś w tym stylu. Słodkie kruche ciasto z dodatkiem kwaskowych wiśni i jabłek cudownie pasuje do mocnej popołudniowej kawy. Nie wiem jak Was, ale mnie jesienio-zimą takie chwile z kawą, ciastkiem i książką niezmiernie cieszą i pozwalają chociaż na moment oderwać myśli od zawodowego stresu🙂

Krucha tarta wiśniowo-jabłkowa:

  • 150 g miękkiego masła,
  • 190 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania,
  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone – rozmrożone),
  • 2-3 jabłka,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej.

125 g masła zagnieść z mąką pszenną, jajkiem i 90 g cukru. Jeśli ciasto jest za suche można dolać troszkę wody lub mleka. Z ciasta uformować kulę i schłodzić 30 minut. Kulę podzielić na dwie części – mniejszą i większą. Większą wyłożyć dno i boki formy na tartę, podziurawić ją widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach.

Wiśnie i obrane, pokrojone w kostkę jabłka wymieszać z 100 g cukru i mąką kukurydzianą. Owoce przełożyć na podpieczone ciasto. Na nadzieniu położyć kilka kawałeczków masła (25 g). Drugą kulkę ciasta rozwałkować, radełkiem wyciąć długie paski i ułożyć z nich kratkę na cieście przyklejając końcówki mocno do jego brzegów. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Deser piec ok. 30-40 minut, aż się ładnie przyrumieni.

Cherry pie

One thought on “Krucha tarta wiśniowo-jabłkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s