Rozgrzewająca zupa z jarmużem i makaronem

JarmużTak często jak o jarmużu, ostatnio słyszy się chyba tylko o „morderczym” glutenie. O ile o glutenie i obsesji „gluten-free” pisać nie będę, bo po co się denerwować, to o jarmużu słów kilka przedstawiam. O jego zbawiennym wpływie na zdrowie każdy zainteresowany przeczyta na stronach tworzonych przez profesjonalnych dietetyków. Ja mogę wypowiedzieć się na temat jego smaku, którego, przyznam szczerze, trochę się obawiałam. W przygotowanej przez mnie jesiennej minestrone, jarmuż smakował jak delikatna kapustka. Nie dominował na tyle, by z zupy zrobić kapuśniak, ale był wystarczająco wyraźny, by przebić się na pierwszy plan wśród licznie towarzyszących mu warzyw. Jego smak nie powalił nas na kolana, więc obawiam się, że w naszym przypadku to była jednorazowa przygoda…

Rozgrzewająca zupa z jarmużem i makaronem:

  • 5-6 liści jarmużu bez gałązek (same miękkie części),
  • 2 marchewki,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1/5 korzenia selera,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 szklanka drobnego makaronu np. kolanka,
  • 1 łyżka masła,
  • ziele angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • suszony tymianek,
  • słodka papryka w proszku,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • ew. starty parmezan.

Koperek drobno posiekać. Pozostałe warzywa umyć, poobierać jeśli jest taka potrzeba i pokroić w kawałki mniej więcej tej samej wielkości. W dużym garnku zagotować wodę (na początek jakieś 1,5 l). Dodać listki laurowe i warzywa (poza koprem). Gdy woda ponownie się zagotuje, dodać resztę przypraw i całość gotować do miękkości (jeśli warzyw jest za dużo w stosunku do wody, należy jej dolać i pamiętać, że potrzebne będzie trochę więcej przypraw).

Gdy warzywa będą już miękkie dodać makaron, masło i koperek. Gotować, aż makaron będzie al dente. Przed podaniem trzeba jeszcze tylko doprawić zupę, by nie była jałowa. Zupę można także wzbogacić startym parmezanem.

One thought on “Rozgrzewająca zupa z jarmużem i makaronem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s