Gęsina pachnąca cytrusami

GęsinaGęsina rzadko gości na naszym stole, dlatego kiedy już tak się dzieje, staram się obchodzić z nią bardzo ostrożnie, delikatnie i z wyczuciem. Nie czuję się w temacie gęsiny specem. Nie zaliczyłabym się nawet do grupy średniozaawansowanych. Dlatego wolę polegać na przepisach profesjonalistów, czasami tylko dodając coś od siebie w gratisie. W tym roku na Św. Marcina przygotowałam gęsinę z przepisu Lidla, a właściwie Pascala. Po swojemu zrobiłam mini-kopytka i troszkę pokombinowałam z proporcjami sosu i technikami przyrządzania. Wyszło jak wyszło, czyli przepysznie. Myślę, że to przepis idealny dla początkujących w temacie gąski🙂

Piersi gęsi w cytrusowym sosie z mini-kopytkami (z moimi zmianami):

Kopytka:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 małe jajko,
  • sól,
  • mąka (tyle ile „wezmą” kopytka),
  • 1 garść posiekanej bazylii.

Gęsina:

  • 2 piersi z gęsi, ze skórą, bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Sos cytrusowy:

  • sok z 1 grapefruita,
  • sok i skórka z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 mała garść posiekanej mięty.

Sos: Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na najmniejszym ogniu bez przykrycia, często mieszając, przez cały czas przygotowywania reszty dania (sos ma się zredukować, więc sporo go ubędzie, ale pozostanie sam skoncentrowany smak). Na końcu wsypać miętę i wymieszać.

Gęsina: Piersi umyć, osuszyć, skórę ponacinać gęsto na całej długości (ja zrobiłam ukośne nacięcia w poprzek, co mniej więcej 3-4 mm). Mięso porządnie natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Piersi położyć skórą do dołu na zimnej patelni i dopiero wtedy zwiększyć ogień. Smażyć ok 7-8 minut, aż skóra zrobi się złota i chrupiąca (w trakcie smażenia zlewać wytopiony tłuszcz do jakiegoś pojemniczka). Piersi obrócić i smażyć 5-6 minut. Potem trzeba przełożyć mięso na blaszkę i wstawić do rozgrzanego pieca na 10-12 minutek. Po wyjęciu mięsa z pieca zostawiłam je na 5 minut, by odpoczęło i dopiero wtedy je pokroiłam.

Mini-kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować z solą, zgnieść, wymieszać z jajkiem i mąką. Zagniecione ciasto ma być pulchne, nieklejące. Z ciasta formować długie cieniutkie wałeczki. Pokroić je ukośnie na mini-kopytka. Kopytka ugotować w osolonym wrzątku (1-2 minuty po wypłynięciu są gotowe). Ugotowane kopytka wymieszać w misce z połową bazylii i kilkoma łyżkami wytopionego z gęsi tłuszczu.

Podanie: Na talerzu ułożyć plastry gęsiny, polać je sosem. Z boku podać kopytka, posypać je pozostałą bazylią i udekorować listkami tego zioła.

One thought on “Gęsina pachnąca cytrusami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s