Bąbelek

BąbelekChyba każdy widział kiedyś drożdżowe ciasto „do odrywania”. Kiedyś nawet takie piekłam (klik). Dziś zapraszam na nową drożdżówkę, również „do odrywania”, ale w nieco innej formie, przypominającej bąbelki. Wygląda jak wygląda, nazywa się jak nazywa, a smakuje – uroczo. A poza tym jest coś fajnego w takim wspólnym sięganiu do jednego talerza i odrywaniu sobie kolejnych bąbelków pachnących korzeniami🙂 Polecam.

Bąbelek:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki miękkiego masła + do posmarowania,
  • 4 łyżki mleka w proszku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • letnia woda lub mleko,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • cukier puder do posypania.

W misce wymieszać przesianą mąkę z masłem, dodać mleko w proszku, sól i łyżkę cukru oraz rozkruszone drożdże – zagniatać, dolewając letniej wody lub mleka. Gdy z ciasta powstanie jednolita, nieklejąca się do rąk masa należy przykryć miskę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto szybko zagnieść i podzielić na 30-40 równych kuleczek. W miseczce wymieszać pozostały cukier z przyprawami. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i w niej układać wyturlane w posypce kulki ciasta (mniej więcej tak jak cegły w murze). Jeśli posypka będzie się za mało kleić, trzeba nią dodatkowo posypywać warstwy bąbelków, by na żadnym kawałku nie zabrakło słodyczy i przypraw. Ciasto przykryć i odstawić na pół godziny. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach, aż się przyrumieni i oczywiście do „suchego patyczka”. Przestygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.

3 thoughts on “Bąbelek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s