Ziemniaczane mini-pizze

Pizza ziemniaczanaBardziej niż pizze, przypominały takie solidne placki ziemniaczane na bogato. Bardzo smaczne i bardzo bardzo sycące. W przepisie z jednego ze starych numerów „Mojego gotowania” autor nie zawarł w spisie składników mąki, i tak też przygotowałam swoje placki. Jednakże następnym razem dosypię mąki, by ziemniaki nie rozpadały się na patelni (jajko nie dało rady związać całej masy). Poniżej podaję przepis w takiej formie, która moim zdaniem jest lepsza od źródłowej.

Ziemniaczane mini-pizze:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 żółtka + 1 białko,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 1 żółty pomidor,
  • 1 chorizo,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypiorek.

Chorizo obrać ze skórki, pokroić w plasterki i usmażyć – odsączyć z tłuszczu.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach – porządnie odcisnąć. Dodać jajka, śmietanę, sól, pieprz i mąkę. Na patelni rozgrzać sporo oleju, następnie kłaść na nim porcje ziemniaków, przyklepując wierzch łopatką, by powstały ładne placki. Gdy na dole się zrumienią, obrócić je i usmażyć z drugiej strony. Gotowe placki zdjąć z patelni i ułożyć na papierowym ręczniku.

Piec rozgrzać do 200 stopni. Placki przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułożyć chorizo, pokrojonego pomidora, natkę, żółty ser. Zapiec 10 minut. Po przełożeniu placków na talerze posypać je posiekanym szczypiorkiem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s