Domowe fettuccine z kurczakiem i sosem ajvar

Ajvar3Jak dobrze czasem mieć urlop. Choćby po to, by z czystym sumieniem, bez pośpiechu, wymówek i nerwów zrobić sobie domowy makaron. To nic trudnego, ani specjalnie czasochłonnego. Przy dobrej organizacji pracy, makaronu można narobić na kilka obiadów z zapasem, nie brudząc zbyt wielu naczyń i nie nadwyrężając mięśni. Świetnym przykładem mogą tu być włoskie mammy, które pewnie nie wyobrażają sobie dnia bez zagniatania ciasta i formowania domowego spaghetti, tagliatelle czy pappardelle. Da się? Da się! I mimo, że naprawdę nie mam nic przeciwko kupnym makaronom (używam ich zdecydowanie częściej niż domowego), myślę, że czasem warto zaszaleć i przygotować jakiś obłędny sos z domową wersją pasty.

W ubiegłym tygodniu to właśnie domowe fettuccine z kurczakiem i sosem ajvar cieszyło nasze podniebienia. A że było wspaniałe, postanowiłam podzielić się z Wami tym pomysłem na danie z duszą.

Domowe fettuccine z kurczakiem i sosem ajvar:

Makaron:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy.

Ajvar:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Ajvar

Dodatkowo:

  • 1/2 papryki,
  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • olej rzepakowy,
  • 400 g passaty,
  • 1 mała cebulka,
  • kilkanaście oliwek,
  • kawałek fety,
  • 1 garść szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Makaron – posoloną mąkę wysypać na stolnicę, w środku zrobić studnię. Do środka nalać olej i wlać rozbełtane jajka. Powoli zagniatać ciasto zagarniając do jajek coraz więcej mąki. Gdy mąką i jajka się połączą trzeba ciasto ugniatać i ugniatać (co najmniej 10 minut), aż stanie się mięciutkie, elastyczne, a po przekrojeniu kulki ciasta nie będzie widocznych pęcherzyków powietrza. Wtedy dobrze jest dać ciastu odpocząć pół godzinki pod ściereczką. Następnie ciasto podzielić na mniejsze kawałki, obficie posypać je mąką i przepuścić przez maszynkę do makaronu wg instrukcji, najpierw wałkując podłużne placki, a następnie tnąc je na fettuccine. W przypadku braku maszynki, ciasto trzeba rozwałkować ręcznie i pokroić w cienkie paseczki nożem. Gotowy makaron posypać mąką i zostawić do wyschnięcia (ja czekałam tylko tyle, ile robił się sos).

Ajvar – warto przygotować go wcześniej. Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na połówki i wyrzucić gniazda nasienne. Papryki upiec w piekarniku, aż skórka sczernieje. Gorące warzywa przełożyć do woreczka foliowego i zawinąć. Po piętnastu minutach można je obrać ze skórki. Papryki zmiksować. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek, wraz z papryką. Dodać sok z 1/2 cytryny, szczyptę soli i pieprz cayenne – dusić 5 minut. Sos przełożyć do słoika i spasteryzować.

Reszta dania – na 2 łyżkach oleju usmażyć pokrojonego w kostkę lub paseczki kurczaka – posolić i popieprzyć. Dodać posiekaną drobniutko cebulkę i paprykę. Gdy warzywa się zeszklą, a kurczak zarumieni dodać ajvar (ilość zależy od wytrzymałości podniebienia – u nas było to 5 czubatych łyżek) – wymieszać i po chwili dodać passatę. Sos dusić kilka minut i ew. doprawić.

Makaron wrzucić do osolonego wrzątku – gotować 3 minuty i odcedzić. Jeszcze gorący przełożyć do gara z sosem – wymieszać. Po nałożeniu makaronu na talerze, wierzch posypać szczypiorkiem, oliwkami i fetą.

Ajvar2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s