Polędwiczka wieprzowa w węgierskim sosie paprykowym

WęgierskiPonieważ 2 razy w tygodniu mój A. wraca bardzo późno z pracy, czuję się zobowiązana (poprzez miłość, sumienie i troskę) do przygotowania na kolację czegoś naprawdę ekstra. Czegoś co szybko rozgrzeje i pomoże zapomnieć o ciągle wydłużającym się czasie oczekiwania na wiecznie opóźniony pociąg. Czegoś co wywoła uśmiech na twarzy i przyspieszy przełączenie się z trybu „praca” na tryb „domowe pielesze”. Stawiam wówczas na gorące zupy, sycące makarony lub aromatyczne sosy. W nosie mam późną porę posiłku – liczy się wtedy tylko comfort food. W tym, jak i w wielu innych przypadkach, bezkonkurencyjny pozostaje Jamie Oliver. Ostatnio sięgnęłam po jego przepis na kotlety wieprzowe  i węgierski sos paprykowy. Troszkę pozmieniałam i oto jest. Zapraszam!

Polędwiczka wieprzowa w węgierskim sosie paprykowym:

  • 2 papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 marchew,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 jabłko,
  • oliwa,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 700 g passaty,
  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 kubek ryżu,
  • 2 duże garści rukoli,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Polędwiczkę umyć i osuszyć, obtoczyć w soli, pieprzu i mielonej kolendrze.

W melakserze posiekać papryki bez gniazd nasiennych, cebulę, seler, marchew i jabłko. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i wsypać pokrojone warzywa, wędzoną paprykę, listki laurowe, zgnieciony czosnek, sól i pieprz – smażyć 3 minutki regularnie mieszając. Dodać ocet i passatę oraz połowę rukoli, ew. dodatkowo doprawić – dusić 5 minut.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć na niej polędwiczkę – z wszystkich stron (łącznie z końcówkami), na złoto. Nie trwa to długo, gdyż chodzi tylko o to, by wszystkie pory się zamknęły, dzięki czemu mięso po ugotowaniu pozostanie jędrne i soczyste. „Zamkniętą” wieprzowinę zanurzyć w paprykowym sosie i dusić 20 minut, czasem mieszając.

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, nie zapominając o soli i szczypcie wędzonej papryki.

Mięso wyłowić, odstawić na 5 minut, by odpoczęło, a następnie pokroić w ładne plastry. Sos przelać na półmisek, na wierzchu ułożyć pokrojone mięso, danie przybrać kleksami jogurtu i posypać pozostałą rukolą. Podawać z ugotowanym ryżem.

One thought on “Polędwiczka wieprzowa w węgierskim sosie paprykowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s