Muffinki bananowo-czekoladowe z bitą śmietaną

Muffinki NigelliWilgotne od bananów. Chrupiące od kawałków gorzkiej czekolady. Udekorowane bitą śmietaną i wiórkami białej czekolady. Znakomite na ciepło i na zimno. A do tego prościutkie!

Muffinki bananowo-czekoladowe z bitą śmietaną:

  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 250 ml śmietany 36%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • pół szczypty żółtego barwnika spożywczego,
  • wiórki białej czekolady.

Banany obrać i rozgnieść na mus. W misce ubić jajka, dodać olej, potem cukier, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać zgniecione banany. Do powstałego ciasta wsypać drobno posiekaną gorzką czekoladę i przemieszać. Ciasto rozłożyć do 12 foremek na muffinki – piec ok. 20 minut w 200 stopniach (do „suchego patyczka”). Muffinki wyjąć z foremek i wystudzić.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym – udekorować nią zimne muffinki. Wierzch posypać białą czekoladą.

 

One thought on “Muffinki bananowo-czekoladowe z bitą śmietaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s