Ziemniaczana zapiekanka z jabłkiem i krakowską

ZapiekankaProsta, szybka, rozgrzewająca. Czasem właśnie takiej potrzeba na jesienny wieczór🙂

Ziemniaczana zapiekanka z jabłkiem i krakowską:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 jabłka np. lobo,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g kiełbasy krakowskiej,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 3 jajka,
  • gałka muszkatołowa,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i pokroić w plasterki. Kiełbasę i jabłka obrać i również pokroić w plasterki. Ziemniaki, jabłka i kiełbasę ułożyć warstwami w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym (jak dachówki). Mleko wymieszać z jajkami i startym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Masą zalać ziemniaki. Wierzch posypać papryką. Piec ok. 20 minut w 220 stopniach.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s