Sałatka z buraczków z jabłkiem, wiśniami i chrzanem

BuraczkiUwielbiam buraki. Właściwie w każdej postaci. W postaci sałatki ze słoika podwójnie! Nikogo więc nie zdziwił fakt, że podczas sierpniowego urlopu przygotowałam 5 dużych słoików nowej sałatki doobiadowej z buraczków. Można powiedzieć, że sałatka o której mowa jest bardzo polska. Buraki, jabłka, wiśnie, chrzan – oto nasze dobra! Dobra, o które trzeba dbać i o nich pamiętać choćby przygotowując z nich na zimę najlepsze przetwory. Przepis podpatrzony w jednym z zeszłorocznych numerów „Mojego gotowania”.

Sałatka z buraczków z jabłkiem, wiśniami i chrzanem (z moimi zmianami):

  • 2 kg ugotowanych buraków,
  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 150 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone – rozmrożone),
  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka soku wiśniowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 czubata łyżeczka soli,
  • kilka goździków,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 kawałek chrzanu (ok. 10 cm).

Buraki obrać, jabłka obrać i wydrylować. Buraki i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jednej dużej michy. Dodać wiśnie. W garnuszku zagotować ocet z cukrem, solą, goździkami, cynamonem. Po 10 minutach gotowania dodać starty chrzan i sok z wiśni – gotować jeszcze 5 minut. Tak przygotowaną marynatę przelać do buraków i wymieszać. Sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików – dobrze ugnieść je łyżką, by w środku zostało jak najmniej powietrza. Słoiki zakręcić i spasteryzować. Po kilku dniach są już pyszne!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s