Brytyjskie burgery z piklowaną surówką z gruszką

BrytyjskieJak już wspominałam, w Halloween raczyliśmy się brytyjskimi burgerami Jamiego. Wprawdzie przygotowując listę zakupów potrzebnych do przyrządzenia surówki, miałam wątpliwości co do dodatku gruszki. Zazwyczaj do surówek w stylu coleslaw daję jabłko. Gruszka wydawała mi się zbyt wyróżniająca się. Oczywiście się myliłam (pamiętaj – nigdy nie wątp w Jamiego!). Gruszka dodaje daniu soczystości, słodyczy i delikatności. A same burgery – były naprawdę pyszne🙂

Brytyjskie burgery z piklowaną surówką z gruszką (z moimi zmianami):

  • 500 g dobrej mielonej wołowiny,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki jasnego piwa,
  • oliwa,
  • 4 miękkie razowe bułki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka sosu worcester,
  • 1 pomidor,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • ketchup,
  • 2 małe marchewki,
  • 1/5 białej kapusty,
  • 1 gruszka,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina,
  • 2 garści rukoli,
  • sól,
  • pieprz.

Surówka: w melakserze posiekać umyte kapustę, cebulę, gruszkę bez gniazda nasiennego, marchewki. Warzywa i owoc przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, ocet, sól, pieprz i rukolę – wymieszać i odstawić, by smaki się przegryzły.

Mięso wymieszać z musztardą, piwem, solą i pieprzem. Uformować 4 płaskie kotlety i posmarować je oliwą. Burgery smażyć na odrobinie oliwy, dobrze je dociskając, aż będą brązowe z obu stron. W tym czasie podgrzać bułki, pomidora i ogórki pokroić w plastry, majonez wymieszać z sosem worcester.

Gorące burgery podawać w ciepłych bułkach, jako dodatki podać surówkę, ogórki, pomidora, ketchup i sos majonezowy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s