Sernik z 3 placków

Sernik z plackówSą takie ciasta, czy w ogóle dania, które goszczą na rodzinnym stole od lat i człowiek po prostu przyzwyczaja się do ich obecności. Nie odkryję Ameryki mówiąc, że takimi potrawami są: sałatka jarzynowa, śledziki czy np. ciasto drożdżowe. U nas prawie zawsze obowiązkowy jest też sernik, w różnych jego odsłonach. I tu muszę się przyznać, że szukając nowych pomysłów na serniczki, zapomniałam o podstawach i sernikach, które od lat piekła moja mama. Ja zapomniałam, ale ona na szczęście pamiętała i na swoje imieniny uraczyła nas tradycyjnym sernikiem z 3 placków. A ponieważ to naprawdę niezwykle smaczne ciasto, postanowiłam je umieścić na blogu. Może teraz już o nim nie zapomnę…

Sernik z 3 placków:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki,
  • 1/2 dobrej margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki gęstej śmietany.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (może być też z wiaderka – wtedy nie trzeba mielić),
  • 1 masło,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 szklanka bakalii.

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 3 łyżki gorącego mleka,
  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny.

Dwa dni wcześniej przygotować placki: do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto – zagnieść i podzielić na 3 równe części. Każdą porcją wyłożyć dno każdej z trzech blaszek. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach (na złoto). Jeśli nie macie 3 blaszek tej samej wielkości – to wiadomo, że trzeba piec po kolei.

Po dwóch dniach przygotować masę: ser skręcić w maszynce (wystarczy raz). Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać miękkie masło i skręcony ser oraz esencję – porządnie wymieszać. Masę przełożyć do garnka, podgrzewać ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w miseczce z mlekiem – dodać do masy – wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć odstawić, dodać bakalie. Połowę masy przełożyć na pierwszy placek ciasta (w blaszce, żeby masa się nie rozlała), przykryć drugim, pokryć resztą masy i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto w blaszce zawinąć w folię i zostawić na minimum 12 godzin, by ciasto zmiękło.

Polewa: wszystkie składniki dodać do garnuszka. Podgrzewać, mieszać, nie zagotować. Gotową polewą udekorować wierzch sernika. Deser można także posypać kokosem, orzechami lub cukiereczkami.

One thought on “Sernik z 3 placków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s