Rafaello – ciacho nie z tej Ziemi

RafaelloJeśli marzy Wam się ciasto lekkie jak chmurka, bielutkie, słodkie, ale nie za słodkie, wilgotne, puchate, kokosowe, z białą czekoladą – no po prostu najlepsze na świecie! – oto przepis sprawdzony już ze sto razy, niezawodny, idealny! Perfekcyjny deser dla kokosomaniaków😉

Rafaello:

Biszkopt:

  • 8 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 8 łyżek oliwy.

Masa kokosowa:

  • 2 białe czekolady (200 g),
  • 500 g śmietany 30%,
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 500 g śmietany 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki likieru kokosowego.

Dzień wcześniej upiec biszkopt: 8 białek ubić mikserem z cukrem, dodawać żółtka – po jednym. Już bez użycia miksera dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem (po 1 łyżce), na końcu dolać oliwę – delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przelać do prostokątnej blachy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Drugiego dnia: z wierzchu biszkoptu skroić 1/3 ciasta i pokruszyć w misce. Białe czekolady rozpuścić ze śmietaną 30% – nie gotować! Zdjąć z ognia. Dodać 150 g kokosu i okruszki biszkoptu – wymieszać. Ciasto, które zostało w blaszce nasączyć równomiernie likierem i posmarować przygotowanym kokosowym kremem – wygładzić.

Śmietanę 36% ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać grubo resztą wiórków. Schłodzić.

One thought on “Rafaello – ciacho nie z tej Ziemi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s