Ziołowe ragù z kurczakiem i całą masą warzyw

RaguNie mamy problemu z jedzeniem warzyw. Nie jesteśmy uzależnieni od mięsnych posiłków każdego dnia tygodnia. Praktycznie nie przypominam sobie, żeby jakieś warzywo było przez nas nielubiane (no może bakłażan). Zdajemy sobie także sprawę z bogactwa witamin, błonnika i składników mineralnych, które zapewniamy sobie obiadami pełnymi warzyw. Dlatego nie mam problemu z koniecznością „przemycania warzyw” do codziennego jadłospisu. Wiem jednak, że to spory problem przy gotowaniu dla dzieciaków i starszych niejadków. Dlatego uznałam, że ten wzorowany na przepisie Jamiego Olivera makaron z ziołowym ragù z kurczakiem i całą masą warzyw będzie dobrym przykładem gotowania zdrowego i smacznego, bez kłucia po oczach „tymi obrzydliwymi” warzywami. A poza tym, to po prostu supersmaczne danie dla każdego!

Ziołowe ragù z kurczakiem i całą masą warzyw (z moimi zmianami):

  • 1/2 pora,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 marchew,
  • 1 cukinia,
  • 2-3 upieczone i obrane papryki czerwone,
  • oliwa,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 700 g passaty,
  • 300 g makaronu np. penne,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • 1/2 świeżej papryczki chili,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • grana padano,
  • sól,
  • pieprz.

Warzywa umyć, osuszyć i obrać. W melakserze posiekać pora, seler, papryki, marchew, cukinię. W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i wrzucić na nią pokrojony w kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodać posiekany czosnek, chili bez pestek i listki rozmarynu, a na koniec pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy wszystko ładnie się zrumieni wyłowić zawartość garnka do innego naczynia pozostawiając na dnie tylko aromatyczną oliwę.

Na rozgrzany tłuszcz przełożyć warzywa, dodać listki tymianku, sól, pieprz, listki laurowe i posiekane orzechy – smażyć kilka minut często mieszając. Dolać ocet i passatę – dusić 10 minut. Do warzywnego sosu dodać usmażone mięso z boczkiem i resztą dodatków i znowu dusić, aż warzywa będą miękkie. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wsypać do sosu – wymieszać. Przed podaniem potrawę doprawić solą i pieprzem oraz posypać startym serem.

One thought on “Ziołowe ragù z kurczakiem i całą masą warzyw

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s