Nova-fasolova!

fasolovaMoże to się wydać dziwne, ale to moja pierwsza w życiu zrobiona od podstaw, z użyciem najlepszych składników zupa fasolowa. Oczywiście ja, jak to ja, nie mogłam zrobić zwykłej fasolowej – po bożemu – gęstej, z boczusiem, białą fasolą… Nie! Wybrałam sobie własną interpretację winnej zupy fasolowej z „Mojego gotowania” (październik 2013). I tak oto powstała bardzo aromatyczna, konkretna, rozgrzewająca, pachnąca winem i czosnkiem zupa. Genialna na jesień.

P.S. Niestety wraz z nadejściem mrocznych wieczorów skończyły się dobre warunki oświetleniowe do robienia zdjęć. Więc mimo kiepskiej fotografii zupa była rewelacyjna – tym razem musi wystarczyć moje słowo😉

Zupa fasolowa z winem i kabanosami:

  • 400 g czarnej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • oliwa,
  • 1 opakowanie wędzonego boczku w cienkich plasterkach,
  • 300 g wieprzowych kabanosów,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki do posypania,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.

Fasolę wieczorem zalać 1,5 l wody i zostawić na noc. Kolejnego dnia cebulę drobno posiekać, czosnek zgnieść. Na dwóch łyżkach oliwy zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojony drobno boczek i pokrojone w plasterki kabanosy – usmażyć, aż boczek stanie się chrupki. Do garnka dolać pomidory i całość dusić 5 minut. Wlać wino, zwiększyć płomień i redukować przez 5 minut. Następnie dodać odsączoną i przepłukaną wcześniej fasolę i ok. 1 l wody. Gotować powoli, pod przykryciem przez godzinkę.

Teraz wystarczy jeszcze doprawić zupę solą, pieprzem i pieprzem cayenne oraz posypać jej porcje posiekaną natką pietruszki.

Zupę w tej formie można podawać z pieczywem, lub przed podaniem połowę zupy odłożyć, resztę zblenderować i dolać do połowy niemiksowanej – wtedy zupa będzie gęsta. Można także na 10 minut przed końcem gotowania dosypać do zupy jakiś drobny makaron, który zagęści zupę i sprawi, że nie będą jej potrzebne już żadne dodatki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s