Ciasto Lion

LionOto ciasto dla wielbicieli słodkości, bo mimo, że starałam się ograniczać ilość cukru, deser sam z siebie jest bardzo słodki. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo takie ciacho jest idealnym pretekstem, by wypić kolejną filiżankę ulubionej kawy. Tylko tym razem – gorzkiej🙂

Ciasto Lion (forma 20×30 lub 25×25 cm):

  • duża paczka herbatników typu petit beurre,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 5 batoników Lion,
  • 500 ml śmietany 36%,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 500 g mascarpone,
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady.

Dno tortownicy wyłożyć szczelnie warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzać i rozsmarować ją na herbatnikach, przykryć drugą warstwą ciastek. 150 ml śmietany ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru. Dodać mascarpone i porządnie wymieszać (ale delikatnie, tylko żeby składniki się połączyły). Batoniki pokroić w kostkę i dosypać je do masy serowej – wymieszać. Tak przygotowany krem rozsmarować na herbatnikach. Ułożyć kolejną warstwę ciastek. Resztę śmietany ubić na sztywno z resztą cukru pudru i rozsmarować ją na ciastkach wygładzając wierzch. Ciasto oprószyć tartą czekoladą. Przed podaniem deser trzeba porządnie schłodzić. Czas jest też potrzebny do tego, by herbatniki zmiękły wystarczająco.

3 thoughts on “Ciasto Lion

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s