Aromatyczny kuskus z bakaliami

KuskusKuskusu na słodko, jako deseru jeszcze nie jadłam. Aż tu nagle w jednej ze starych gazet z przepisami znalazłam fajnie zapowiadający się przepis na kuskus z bakaliami. Roboty przy tym niewiele, smaków i zapachów masa – zatem mogę stwierdzić, że deserowy debiut kuskusu w mojej kuchni powiódł się znakomicie! A jeśli to ma dla kogoś jakieś znaczenie – zapach tego deserku bardzo bardzo kojarzy się z nadchodzącym Bożym Narodzeniem.

Kuskus z bakaliami:

  • 1 szklanka kuskusu,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 garści bakalii np. suszonych moreli, śliwek, rodzynki, żurawina, daktyle,
  • 1 garść obranych pistacji,
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • pomarańcza do dekoracji.

Do gotującej się wody dodać masło i pokrojone w kostkę bakalie. Po dwóch minutkach gotowania zalać kuskus gorącym płynem, dodać cynamon, wymieszać i przykryć na 5 minut. Gdy kaszka napęcznieje trzeba ją rozmieszać delikatnie widelcem, polać syropem klonowym, nałożyć porcje deseru do miseczek lub pucharków, posypać posiekanymi pistacjami i udekorować plasterkiem pomarańczy.

One thought on “Aromatyczny kuskus z bakaliami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s