Kurczak z Antyli

Kurczak1Kurczak z Antyli jest jednym z pierwszych przepisów z akcji Pascala i Okrasy. Już kilka miesięcy temu chciałam go wypróbować, ale jakoś zawsze decydowałam się na coś innego. Wreszcie jednak nadszedł czas na tego (w rezultacie) soczystego, słodkiego i pysznego kurczaka pinacolada.

Kurczak z Antyli Pascala (z moimi zmianami):

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 45 g wiórków kokosowych,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 szczypta kurkumy,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 świeżego ananasa,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ryż do podania.

Umyte i osuszone piersi pokroić – każdą na 3 części. Doprawić je solą, pieprzem. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka z obu stron na złoto. Do mięsa dodać posiekane cebule i smażyć, aż się zeszkli. Dosypać wiórki, a po minutce dodać obrane i pokrojone drobno pomidory. Następnie całość zalać mlekiem kokosowym, posypać kurkumą i listkami tymianku i na koniec dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Potrawa powinna się teraz gotować ok. 20 minut. Przed podaniem danie doprawić solą i pieprzem i posypać natką. Podawać z ryżem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s