Mini-pierożki w stylu azjatyckim

Pierożki1Takie pierożki niby wonton chodziły za mną już bardzo długo. Więc gdy ostatnio przypomniałam sobie o moim super-ekstra sprzęcie – bambusowym koszyku do gotowania na parze – zaczęłam szukać dobrego przepisu na obiad w stylu azjatyckim. Tak jak w przypadku pielmieni bałam się, że całą wieczność zajmie mi formowanie tych mini-pakunków, ale się myliłam. Jest to bardzo proste, łatwiejsze chyba nawet od zwykłych pierogów. Kucharze chińscy pewnie powiedzieliby, że moje pierożki nawet nie leżały koło prawdziwych wonton, a ich koślawy kształt woła o pomstę do nieba, ale nam się one podobały i bardzo bardzo smakowały.

Mini-pierożki w stylu azjatyckim (oryginał tutaj):

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 250 ml wrzątku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oliwy.

Farsz:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 3 łyżki startego imbiru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1/2 papryczki chili – świeżej lub suszonej,
  • sól,
  • pieprz.

Do mąki z solą dolewać powoli wrzątek i mieszać widelcem. Gdy masy będzie się już dało dotknąć dłonią, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulkę, przykryć folią i schłodzić pół godzinki w lodówce.

Wszystkie składniki farszu rozdrobnić w blenderze i doprawić.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić w kwadraty o bokach długości mniej więcej 5-6 cm. Na środek każdego kwadracika nałożyć łyżeczkę farszu, zagiąć ścianki tworząc pakuneczki.

Naczynie do gotowania na parze wyłożyć papierem do pieczenia, zrobić w nim kilka dziurek i posmarować odrobiną oliwy. Pierożki gotować na parze partiami, każdą ok. 7 minut. Podawać na gorąco z pikantnymi sosami (np. firmy Tao Tao) lub z dressingiem na bazie miodu, octu, imbiru, kolendry, soku z cytryny.

Pierożki2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s