Farszynki z mięsem

FarszynkiFarszynki to potrawa z Warmii i Mazur. Wygląda i smakuje jak połączenie klusek śląskich, placków ziemniaczanych i odsmażanych ziemniaków. Przygotowuje się ją bardzo łatwo i przyjemnie, a najlepiej podać ją z jakąś prostą surówką ze świeżych warzyw. Cud – miód i do roboty!

Farszynki z mięsem:

  • 1 kg ugotowanych i zgniecionych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • ok. 250-350 g mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • ok. 350-400 g gotowanej wieprzowiny (np. karkówki),
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Ziemniaczane puree wymieszać z solą, jajkami (surowymi) i mąką ziemniaczaną. Ma powstać gładkie i nie lepiące się do dłoni ciasto. Ugotowane mięso zmielić w maszynce wraz z jajkami na twardo (bez skorupki oczywiście). Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oleju i dodać do mięsa. Farsz doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać (można dać troszkę pieprzu cayenne, by farsz był bardziej wyrazisty).

Dłonią nabierać porcje ciasta, spłaszczać, nakładać po solidnej łyżce farszu i sklejać, formując podłużne kotlety. Na patelni rozgrzać olej (ok. 1,5 cm) i smażyć na nim farszynki z wszystkich stron na złoto. Usmażone kotleciki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z pyszną i kolorową surówką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s