GIGAfocaccia

Foccacia2To chyba mój największy wypiek! Nadziewana foccacia ledwo mieściła się w piekarniku. Gdy zaczęła rosnąć i rosnąć i rosnąć, obawiałam się, że jej wierzch przyklei się do górnej ściany pieca. Jakimś cudem zatrzymała się kilka milimetrów pod nią. Nie zmienia to jednak faktu, że ciasto 2 razy przerosło formę i w efekcie musieliśmy ją jeść na 3 razy… No cóż, teraz przynajmniej wiem, że następnym razem lepiej okroić składniki o połowę. Póki co podaję przepis na wersję GIGA🙂

GIGAfocaccia:

  • 1 kg mąki,
  • 12 g suszonych drożdży,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 80 g stopionego smalcu,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 6 jajek na twardo,
  • 1 kiełbasa chorizo,
  • 1 kulka mozzarelli lub 1 opakowanie tartej,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżeczka przyprawy do włoskiego chleba lub innych ziół.

Mąkę wymieszać z drożdżami, ciepłą wodą i solą – zagnieść do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Ciasto zagnieść ponownie dodając powoli smalec. Gdy ciasto znów zrobi się elastyczne i gładkie odłożyć je jeszcze raz do wyrośnięcia.

Chorizo pokroić w plasterki i usmażyć – osączyć z wytopionego tłuszczu. Boczek również zrumienić.

Połowę ciasta rozwałkować i powstałym plackiem wyłożyć dno i ścianki dużej tortownicy posmarowanej odrobiną smalcu. Wnętrze wypełnić boczkiem, chorizo, pokrojonymi jajkami, pomidorkami, mozzarellą. Całość przyprawić solą, pieprzem. Dodać również przyprawę do włoskiego chleba. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nią focaccię. Wierzch posmarować jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Podawać na gorąco.

Foccacia

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s