Pełnoziarniste spaghetti carbonara

CarbonaraCzas nie zawsze pozwala na kilkugodzinne gotowanie obiadu w środku tygodnia. Ale jeść przecież trzeba. Brak odpowiedniej ilości czasu nie może być jednak powodem, byśmy wrzucali w siebie cokolwiek, gdziekolwiek, bez żadnego pożytku i radości. Wtedy z pomocą przychodzą makarony🙂 I taka oto carbonara.

Pełnoziarniste spaghetti carbonara:

  • 350 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1/2 chili,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • oliwa,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 garść startego grana padano,
  • sól,
  • pieprz.

Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić na prawie skwarki. Jeśli boczek jest bardzo chudy można dodać troszkę oliwy. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek, chili i rozmaryn. Posolić i popieprzyć. Makaron ugotować al dente.

W misce wymieszać roztrzepane jajko, sok z cytryny, jogurt, starty grana padano i szczyptę soli. Makaron odcedzić zostawiając filiżankę wody. Odcedzony makaron wrzucić do boczku, przemieszać, zdjąć z ognia i wlać masę jajeczną i trochę wody spod makaronu jeśli trzeba – delikatnie, ale szybko wymieszać, by wszystkie składniki pokrył aksamitny sos. Podawać na gorąco.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s