Strudel z jabłkami, borówkami i orzechami

StrudelZawsze gdy mam ochotę na jakiś szybki deser, a właściwie szybkie ciasto, wyciągam z lodówki ciasto francuskie. Rzecz jasna nie domowe, którego przygotowanie zajmuje nieprzyzwoicie dużo czasu, ale kupne, też bardzo smaczne i super praktyczne. Tej niedzieli przy wyborze dodatków chciałam, by strudel łączył w sobie lato z jesienią (patrząc na pogodę za oknem ta przeplatanka, aż bije po oczach).

Stąd właśnie soczyste borówki amerykańskie o pięknym fioletowym kolorze jako reprezentantki lata, a wraz z nimi pachnące cynamonem jabłko i chrupiące orzechy laskowe – czyli jesienne cudeńka. Dla koloru złotych liści wierzch ciasta posypałam cukrem trzcinowym, który skarmelizował się w kruchą skorupkę. Ładne prawda?

Strudel z jabłkami, borówkami i orzechami:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie XXL),
  • 1 jabłko,
  • 2 szklanki borówek amerykańskich,
  • 1 szklanka wyłuskanych orzechów laskowych,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki masła.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać 1 łyżkę cukru i cynamon. Dodać obrane i pokrojone w plasterki jabłko, borówki i orzechy – chwilkę dusić często mieszając. Płat ciasta francuskiego rozwinąć na stolnicy, na nim równomiernie rozłożyć owocowy miks – zwinąć roladę i przełożyć delikatnie na blaszkę do pieczenia (łączeniem do dołu). Wierzch ciasta posmarować 1 łyżką stopionego masła i posypać łyżką cukru trzcinowego. Piec w 200 stopniach, aż ciasto urośnie, a wierzch się zezłoci.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s