Grzybowa zapiekanka z ziemniaków

ZapiekankaOd kilku ładnych tygodni moją mamę na całe weekendy wywiewa do lasu. Po grzyby oczywiście. Popołudniami wraca z koszami pełnymi podgrzybków, prawdziwków, kurek, maślaków, kozaków, rydzów i kani. Przez kolejne godziny trwa pieczołowita selekcja i obróbka skarbów. Suszenie, marynowanie i smażenie. Piwniczne półeczki już teraz uginają się pod ciężarem słoików ze „smażonką”, a nad piecem dumnie zwisają warkocze złoto-brązowych borowików, którymi będziemy się cieszyć całą zimę.

Przy okazji tradycyjnej opieki nad grzybami w naszej kuchni powstała także rewelacyjna sałatka grzybowa, której przepis wkrótce zamieszczę na blogu (to odkrycie już teraz robi furrorę wśród wszystkich zainteresowanych kulinariami znajomych).

Ale nie o tym dziś. Dziś chciałabym przedstawić pomysł na wykorzystanie takiej smażonki grzybowej ze słoika (dodam tylko, że w naszej smażonce znajdują się tylko oczyszczone grzyby usmażone na maśle z solą i pieprzem, czasem z cebulką). Zazwyczaj do smażonki dodaję tylko czosnek i zioła i serwuję ją na gorącej bruschettcie. Czasem wykorzystuję ją robiąc risotto lub pęczotto. A teraz postawiłam na jeszcze większą klasykę, czyli zapiekankę ziemniaczaną.

Grzybowa zapiekanka z ziemniaków:

  • 1 litrowy słoik smażonki grzybowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebulka,
  • oliwa lub masło klarowane,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie),
  • 3-4 duże ziemniaki,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • 1 garść startego grana padano.

Obrane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, odparować i pokroić w mniejsze kawałki.

Na oliwie lub maśle zeszklić zgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulkę, dodać smażonkę, lubczyk, posiekaną natkę – chwilę podsmażyć i ew. doprawić solą i pieprzem. Do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 ziemniaków, a na nią warstwę grzybów i tak na przemian do wyczerpania składników. Bulion wymieszać ze śmietaną i tak przygotowanym płynem zalać zapiekankę. Wierzch posypać serem.

Zapiekać ok. 20 minut, aż ser się rozpuści, ziemniaki zezłocą, a bulion odparuje. Przed podaniem potrawę posypać natką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s