Dyniowe farfalle wg Gennaro Contaldo

DyniaDynio – księżniczko jesieni! Dlaczego poznałam Cię tak późno?! Dlaczego dopiero teraz doceniam Twój smak, kolor i walory zdrowotne? Tyle straconych lat… Już nie wyobrażam sobie jesieni bez wspaniałej zupy z Tobą w roli głównej (muszę ją gotować co najmniej raz na 2 tygodnie, by zaspokoić dyniowy głód rodziny), tajska laksa bez Ciebie nie byłaby taka sama, a dodatkowo od dziś będę Cię zapraszać również na włoskie obiady z makaronem.

Znacie Gennaro Contaldo – włoskiego mistrza, kulinarnego „ojca” Jamiego Olivera? Jeśli nie – warto to szybko nadrobić; jeśli tak – to wiecie jaka to pozytywnie zakręcona postać. Poszukując pomysłów na kochaną dynię trafiłam na ten niezwykle prosty przepis na farfalle z dynią, właśnie w wykonaniu Gennaro. Znalazłam, wypróbowałam i z czystym sumieniem polecam. Danie ma śliczny kolor, pięknie pachnie, syci i dodatkowo rozgrzewa. To moje „must have” na wrzesień!

Dyniowe farfalle wg Gennaro Contaldo (z moimi zmianami):

  • 400 g dyni,
  • 1/2-1 chili,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g makaronu farfalle (motylki, kokardki),
  • oliwa z oliwek,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 duża garść startego parmezanu lub grana padano,
  • sól,
  • pieprz.

Na oliwie podsmażyć posiekane czosnek, chili bez pestek i rozmaryn (same listki). Po dwóch minutkach dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię. Gdy wszystko się ładnie zeszkli dodać bulion – dusić, aż dynia zmięknie i powstanie fajny sos. Posolić, popieprzyć do smaku. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i dorzucić do sosu – wymieszać. Po nałożeniu pasty na talerze wierzch dania posypać serem i skropić oliwą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s