Pijany kołacz z jabłkami i lodami, czyli witamy jesień

KołaczJesień = jabłka, śliwki, gruszki, figi, papryki, dynie, grzyby. Czego chcieć więcej? Chociaż za oknem temperatura wciąż często przekracza 25 stopni (przynajmniej popołudniu, bo o 6.00 na dworcu ciężko wytrzymać bez kurtki i szalika), to planując tygodniowe jadłospisy jakoś automatycznie wybieram już typowo jesienne aromatyczne zupy-kremy, gulasze, zapiekanki. Oczywiście wszystko z sezonowymi owocami i warzywami. Widać taka aura. Więc póki nie dopadła mnie jeszcze jesienna chandra, hołduję bezwstydnie swej filozofii kulinarnego hedonizmu, piekąc taki oto np. kołacz nawilżony żubrówką, z najlepszymi na świecie swojskimi jabłkami i żurawiną. Dla przełamania – śmietankowe lody. Mmmmm… Przepis zainspirowany tym z wrześniowego „Mojego gotowania”.

Pijany kołacz z jabłkami i lodami:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 125 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g stopionego masła + 1 łyżka,
  • 2 jajka,
  • 500 g jabłek,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 100 ml żubrówki,
  • lody śmietankowe.

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, cukrem i solą. W drugiej misce wymieszać jogurt z masłem i jajkami. Składniki suche połączyć z mokrymi – wymieszać i przełożyć do małej formy. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Żubrówkę wymieszać pół na pół z wodą i tak przygotowanym ponczem nasączyć gorące ciasto.

Jabłka obrać i wydrylować, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nią jabłka i żurawinę (można też dodać trochę cukru, żeby ładnie się skarmelizował) – podsmażyć na złoto.

Każdy kawałek ciasta podawać z solidną porcją owoców i łychą lodów. Taką jesień to ja lubię 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s