Drożdżówka z jabłkiem i śliwkami z cynamonową kruszonką

Drożdżówka2Tak jak prawdziwe lato zaczyna się zawsze dla mnie 1 lipca (mimo, że już od dawna nie jestem uczennicą), tak 1 września od zawsze symbolizuje mój początek jesieni. Licząc na to, że tegoroczna będzie piękną, polską, złotą jesienią, przygotowałam chałkę/drożdżówkę z jabłkiem i śliwkami, cynamonową kruszonką i delikatną nutą goździków (źródło przepisu tutaj). I rzeczywiście w domu zrobiło się nostalgicznie i jesiennie. A drożdżówka? Palce lizać🙂

Drożdżówka z jabłkiem i śliwkami z cynamonową kruszonką:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 160 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 500 g śliwek,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 goździki.

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu.

Oraz:

  • 1 białko.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i sól. Dodać jajka i letnie mleko – wyrobić. Następnie powoli dodawać masło i zagniatać, aż ciasto wchłonie masło i będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na godzinę.

Owoce umyć, wydrylować, jabłko obrać. Owoce pokroić w kostkę. Na stopioną łyżkę masła wrzucić owoce, dodać goździki, cynamon i cukier – dusić kilka minut, aż owoce zmiękną. Ostudzić, odcisnąć nadmiar soku (sok wykorzystałam później do polania kawałków chałki bez nadzienia), usunąć goździki.

Miękkie masło ugnieść na kruszonkę z mąką, cukrem i cynamonem – schować do lodówki.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek i rozwałkować w podłużny prostokąt. Na środku każdego z nich ułożyć owoce, zawinąć do wewnątrz brzegi ciasta, tworząc 3 wałki z owocami zamkniętymi w środku. Z wałków zapleść chałkę i przełożyć ją do naczynia, w którym będzie się piekła – przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.

Wierzch chałki posmarować jajkiem i posypać zimną kruszonką. Piec 30 minut w 180 stopniach, aż się zarumieni.

Drożdżówka

One thought on “Drożdżówka z jabłkiem i śliwkami z cynamonową kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s