Steki grillowane z ratatouille i szafranowym ryżem

Steki2Bingo!!! Idealny sposób na soczyste grillowane steki z wołowiny. Od kogo? Od kochanego Jamiego oczywiście🙂 A do tego pikantny ratatouille, czyli jak dla mnie dowód na to, że bakłażan jednak potrafi smakować dobrze. Piękny posiłek, koronujący piękny urlop. Smacznego.

Steki grillowane z ratatouille i ryżem szafranowym (z moimi zmianami):

  • 2 duże steki z rostbefu,
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • oliwa,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 cytryna,
  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka harissy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500 g passaty,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 kubek 10-minutowego ryżu pełnoziarnistego,
  • szczypta szafranu,
  • sól,
  • pieprz.

Ratatouille – cukinię i bakłażana pokroić w 1cm plastry i je ugrillować z obu stron po kilka minut. Gdy lekko przestygną, pokroić je w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę (bez gniazd nasiennych oczywiście), cebulę w piórka. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę, po chwili dodać harissę, posiekany czosnek, sól i pieprz, a następnie pokrojone cukinię i bakłażana – chwilkę podsmażyć. Dodać passatę i ocet, wymieszać – dusić kilka minut. Przed podaniem ozdobić jogurtem i posypać listkami bazylii.

Ryż – do garnka wsypać ryż, dodać łyżkę oliwy, połówkę cytryny, szafran i sól – całość zalać 2 kubkami wrzątku, wymieszać, przykryć i gotować aż ryż będzie sypki, ale miękki.

Mięso – steki natrzeć solą, papryką i łyżeczką oliwy – grillować z obu stron, tak długo aż będą w odpowiednim stopniu wysmażone. Mięsu dać chwilę odpocząć i pokroić je w paski. Wymieszać je z dressingiem, czyli mieszanką soku z połowy cytryny, posiekanej natki, musztardy i łyżki oliwy. Wszystkie elementy dania ew. doprawić jeśli jest taka potrzeba.

Steki

Steki3

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s