Tarta cebulowa – nie wygląda, ale smakuje :)

Tarta cebulowaWylałam morze łez przygotowując tę tartę. Dlatego choć na zdjęciach nie prezentuje się ona zbyt atrakcyjnie, uznałam, że warto znaleźć dla niej trochę miejsca na blogu. Tym bardziej, że smak rekompensuje kiepską prezencję. Swoją tartę podałam z najprostszą surówką z sałaty i sosu jogurtowego. Przy kolejnym spotkaniu z tym daniem zdecyduję się dodać do farszu usmażony na chrupko boczek lub szynkę szwarcwaldzką i będzie jeszcze pyszniejsza…

Tarta cebulowa:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 6 cebul,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 jajko.

Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, zimnym masłem, 1 łyżeczką cukru, 1 oleju – zagnieść kruche ciasto (jeśli masa jest za sucha dodać troszkę wody). Uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinkę.

Pokrojoną w cienkie piórka cebulę usmażyć na reszcie oleju – doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i resztą cukru – smażyć na małym ogniu (cebula ma być miękka i lekko skarmelizowana). W misce wymieszać starty ser ze śmietaną, jajkiem, przestudzoną cebulą, papryką.

Schłodzonym ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę, ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 200 stopniach.

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć cebulową masę. Piec tartę ok. 30 minut w 200 stopniach. Podawać np. z surówką z sałaty (sałata+jogurt+zioła+sok z cytryny).

2 thoughts on “Tarta cebulowa – nie wygląda, ale smakuje :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s