Polędwiczka z masłem szałwiowym

PolędwiczkaMmmmmm…🙂 I to powinno wystarczyć za rekomendację. No i jeszcze to, że polędwiczka wraz z dodatkami zniknęła z brytfanny w błyskawicznym tempie. Nawet wytopione masełko z ziołami i sokiem z pomidorów (czyli w zasadzie trudny do przewidzenia efekt uboczny pieczenia) zostało zjedzone z chlebkiem. Danie idealne!

Polędwiczka z masłem szałwiowym:

  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku (można poeksperymentować z wędzoną…),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • sól,
  • kolorowy pieprz,
  • 5-6 ziemniaczków,
  • 1 małe opakowanie pomidorków cherry,
  • 50 g masła,
  • kilka gałązek świeżej szałwii.

Ziemniaki obrać i chwilkę obgotować na pół twardo – odcedzić i odłożyć.

Boczek pokroić w plasterki i obtoczyć je w papryce. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Polędwiczkę umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż (prawie na wylot). Mięso dokładnie oprószyć pieprzem i solą, ale tylko od zewnątrz. W środek nacięcia wsunąć boczek i czosnek. By mięso nie rozchodziło się na boki pomogłam sobie wykałaczkami.

Masło wymieszać widelcem z posiekaną szałwią, solą i pieprzem. Łyżką ziołowego masła wysmarować brytfannę i ułożyć w niej polędwiczkę. Mięso obłożyć połówkami ziemniaków i pomidorkami. Na wierzchu położyć kawałeczki masła. Posolić i popieprzyć – przykryć folią aluminiową lub pokrywą. Piec 45 minut w 200 stopniach – mniej więcej połowę czasu pod przykryciem i połowę bez. Jeśli podczas pieczenia okaże się, że składniki mają ciut „za sucho”, można dołożyć więcej masła, lub polewać mięso sosem z dna brytfanny.

Gotowe danie podawać z resztą szałwiowego masła i ew. kawałkiem świeżego pieczywa pomocnego w wyjadaniu sosu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s