Tuńczyk z salsą verde i sycylijską sałatką z makaronem

Tuńczyk3Nie cierpię tuńczyka z puszki. Źle mi się kojarzy. Ma to pewien związek z przypadkowym zatruciem tą rybą dawno dawno temu. Dlatego bardzo ostrożnie podchodziłam do smażonego steku z tuńczyka. Na szczęście okazał się on bardzo daleki w smaku od puszkowanego cholerstwa, dzięki czemu przygotowane na bazie przepisu Jamiego danie, na długo pozostanie w naszej pamięci. Tym razem z samymi pozytywnymi skojarzeniami.

P.S. Po raz pierwszy moje obiadowe danie nie zmieściło się na największym półmisku – warto więc brać poprawkę na gigantyczne porcje proponowane przez Jamiego.

Tuńczyk z salsą verde i sycylijską sałatką z makaronem (z moimi zmianami):

  • 300 g makaronu muszelki,
  • kilka – kilkanaście czarnych oliwek z pestkami,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 2 upieczone i obrane ze skóry papryki czerwone,
  • 1 opakowanie rukoli,
  • 4 steki z tuńczyka po 120 g,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • 1 świeża papryczka chili,
  • 2 cytryny,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 łyżka białego octu winnego.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. W robocie kuchennym zmiksować na pastę miętę, pietruszkę, czosnek, sok z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, musztardę i ocet (Jamie dodaje jeszcze kapary i anchois – ja ich nie lubię, więc dodałam po prostu sporo soli).

Oliwki wydrylować, pomidory pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. W bardzo dużej misce wymieszać oliwki i przygotowane warzywa z rukolą i połową salsy.

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i oregano – usmażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony.

Do miski z warzywami wlać filiżankę wody spod makaronu, dorzucić ugotowane muszelki i wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę z makaronem przełożyć na półmisek (u mnie zmieściło się tylko 3/4 porcji). Na wierzchu ułożyć gorącego tuńczyka i polać go resztą salsy. Całość posypać posiekanym chili. Podawać z cząstkami cytryny.

Tuńczyk2

Tuńczyk

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s