Roladki z kurczaka ze szpinakiem i cytrynowym ryżem

Kurczak ze szpinakiemJeszcze niedawno dokuczały nam niezłe upały. Wiadomo, że gdy temperatura skacze powyżej 30 stopni, jedynymi formami jedzenia, które jesteśmy w stanie zaakceptować są lody, koktajle, owoce i lekkie dania. Ten kurczaczek na pewno nas nie zapcha, nie obciąży i nie dobije podczas upału, za to nasyci i doda energii na drugą połowę dnia.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i cytrynowym ryżem:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku – rozmrożonego,
  • 50 g naturalnego serka typu almette,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeży tymianek,
  • oliwa,
  • 200 g ryżu,
  • 1 cytryna.

Ze szpinaku wycisnąć wodę i posiekać go z natką pietruszki, dodać serek, posiekany czosnek, gałkę, pieprz i sól – wymieszać. Piersi rozciąć wzdłuż, by powstało 6 cienki płatów. Mięso posolić i popieprzyć z obu stron. Na każdy płat nałożyć porcję szpinaku i zwinąć roladkę. By roladki przetrwały obróbkę termiczną można spiąć mięsko wykałaczkami. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na wierzchu położyć gałązki tymianku, przykryć folią i piec w 200 stopniach 25-30 minut.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać ryż, po 2 minutkach posolić i popieprzyć, zalać wrzątkiem, wrzucić przekrojoną na pół cytrynę i gałązki tymianku – przykryć i gotować do miękkości. Ugotowaną cytrynę wycisnąć do ryżu i wymieszać, gałązki tymianku i skórki z cytryny wyrzucić, ew. ryż doprawić.

Przed podaniem trzeba wyciągnąć wykałaczki z mięsa.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s