Placki tureckie z surówką i hummusem

Wrapsy z hummusemZalegające w lodówce tortille wymagały szybkiego wykorzystania. Z pomocą przyszedł Mr. Jamie Oliver i jego placki tureckie. Oryginalnie powinny być zrobione z mielonej jagnięciny, ale ponieważ za nią nie przepadam (delikatnie mówiąc), wymieniłam ją na wołowinę. Poniższy przepis jest świetnym rozwiązaniem na letni obiadek.

Placki tureckie z surówką i hummusem (z moimi zmianami):

  • 4 tortille,
  • oliwa,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cytryna,
  • 4 dymki,
  • 1 zielona papryka,
  • 1/2 świeżego ogórka,
  • 2-3 pomidory,
  • kilka listków sałaty,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 1/2 pęczka świeżego koperku,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • 30 g fety,
  • hummus (przepis tutaj),
  • czarny sos chili Tao Tao,
  • marynowane chili,
  • sól,
  • pieprz.

Na oliwie podsmażyć mięso – doprawić je solą, pieprzem, kuminem i papryką. Smażyć na złoto mieszając. Dodać posiekane listki rozmarynu i zmiażdżony czosnek, gdy się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny – wymieszać i zdjąć z ognia.

Drobno pokroić składniki surówki – dymki, paprykę, obrane pomidory i ogórka, sałatę, kolendrę, koperek – wymieszać. Surówkę doprawić oliwą, octem i pokruszoną fetą.

Tortille rozłożyć na blaszce i równomiernie rozprowadzić na nich mięsną masę – włożyć na 5 minut do rozgrzanego pieca.

Tak przygotowane placki podawać zrolowane z surówką, hummusem, sosem chili i posiekaną marynowaną chili.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s