Pomidorowe bułki do burgerów

Bułki3Niedawno odwiedziliśmy z Mężem nasz kochany Kraków, bez którego trudno nam wytrzymać dłużej niż pół roku. Było upalnie nie do zniesienia, ale mimo to warto było się pomęczyć, choćby dla zwiedzenia niesamowitej wystawy, poświęconej życiu i twórczości jednego z naszych ulubionych reżyserów – Stanleya Kubricka w Muzeum Narodowym. Więcej o naszym wyjeździe można przeczytać tutaj.

Poza Kubrickiem, najmilszym wydarzeniem dnia było odkrycie fantastycznej knajpy z kanadyjskimi burgerami i poutine.  Soczyste burgery i megagrube fryty z serem i sosem pieczeniowym zrobiły na nas ogromne wrażenie. Nic więc dziwnego, że zachciało nam się takich burgerów u nas w domu.

Już jakiś czas temu obiecałam sobie, że nigdy więcej nie sięgnę po plastikowe kupne bułki hamburgerowe (o kotletach hamburgerowych nie wspominając). Nie skoro można je upiec samemu, bez większego wysiłku, kosztów i masy czasu. Jak obiecałam, tak też uczyniłam – przepis na pomidorowe bułki hamburgerowe zamieszczam poniżej (oryginał tutaj). A już jutro przepis na najlepsze domowe burgery z użyciem pomidorowych bułek.

P.S. Gdyby ktoś chciał sprawdzić nasze krakowskie kulinarne odkrycie, to oto ono: Antler Poutine&Burger.

Pomidorowe bułki do burgerów – 3 duże sztuki (z moimi zmianami):

  • 300 g mąki pszennej,
  • 8 g świeżych drożdży,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 70 ml wody,
  • 50 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek,
  • sezam do posypania.

Drożdże wymieszać z cukrem. Mleko zagrzać i dolać je do drożdży – odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Wodę zagotować z przecierem pomidorowym i ostudzić. Do miski z mąką wlać drożdżowy rozczyn i wymieszać. Powoli dolać wodę z przecierem – zagnieść ciasto, przykryć  i odstawić na godzinkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 kulki, uformować kształtne bułeczki i ułożyć je na blaszce – odstawić jeszcze na pół godziny. Kulki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach. Bułki można podać od razu z burgerami lub ostudzić, potem rozkroić i podpiec przed podaniem.

Bułki2

Bułki

 

2 thoughts on “Pomidorowe bułki do burgerów

  1. Pingback: Najlepsze burgery na świecie | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s