Tarta imbirowa z nektarynkami

Tarta z nektarynkamiNektarynki są teraz najsmaczniejsze i najbardziej soczyste, a przy okazji najtańsze. Szkoda byłoby nie wykorzystać sezonu na te słodkie owoce. Jeśli komuś brak pomysłu na ich zastosowanie, poniżej przedstawiam przepis na tartę imbirową z nektarynkami.

Tarta imbirowa z nektarynkami:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 120 g zimnego masła,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy.

Nadzienie:

  • 400 ml śmietanki 36%,
  • kilka kropli esencji waniliowej,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • kawałek imbiru – wielkości kciuka (starty),
  • 5-6 nektarynek.

Syrop:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 3 łyżki brandy.

Mąkę szybko zagnieść z cukrem pudrem, solą i masłem oraz sokiem pomarańczowym. Z ciasta uformować kulę i schłodzić godzinkę. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę z wysokim rantem. Ciasto ponakłuwać widelcem i schłodzić jeszcze kwadrans. Kruchy spód podpiec 10 minut w 200 stopniach na złoto.

Nadzienie: śmietankę podgrzać z wanilią – zdjąć z ognia. Jajka utrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki gorącej śmietanki, stale mieszając powoli dolewać resztę śmietanki oraz imbir. Tak przygotowaną masę przelać na upieczony spód, a na niej ułożyć plasterki obranych nektarynek.

Z cukru, wody i imbiru zagotować syrop. Gdy zgęstnieje wymieszać go z brandy i posmarować nim wierzch tarty. Piec ok. 45 minut na złoty kolor, do „suchego patyczka”.

3 thoughts on “Tarta imbirowa z nektarynkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s