Makaron z wędzonym pstrągiem i fasolką szparagową

Z wędzonym pstrągiemMakaron z wędzoną rybą? Dla mnie to dziwne połączenie, ale w sumie czemu nie. Jeśli w dodatku poleca je Jamie – to może warto spróbować? Oryginalny piętnastominutowy przepis musiałam jak zawsze nieco zmodyfikować i wyszło tak:

Makaron z wędzonym pstrągiem i fasolką szparagową:

  • 3 dymki,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • oliwa,
  • 300 g mrożonego groszku – rozmrożonego,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • 1 łyżka mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 300 g dowolnego makaronu (u mnie kolanka),
  • 250 g wędzonego pstrąga,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • starty parmezan lub grana padano.

Mięso z pstrąga dokładnie oczyścić z ości. Fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki i obgotować na pół twardo w osolonym wrzątku – odcedzić. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu i odcedzić. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekane dymki, dodać fasolkę i groszek. Dosypać posiekaną miętę i mąkę – porządnie wymieszać i po chwili zalać mlekiem. Gotować, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Zmniejszyć ogień do małego, dodać rybę i sok z cytryny – doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać odcedzony makaron, jeśli całość jest za gęsta – dodać wodę spod makaronu. Przed podaniem makaron posypać startym serem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s