MyBigBakingProject #44 – podpłomyki z oliwkami i suszonymi pomidorami

PodpłomykiNie wyglądają najlepiej, ale podpłomyki z oliwkami i suszonymi pomidorami stanowiły całkiem smaczną kolację na ciepło. Trochę jak uboga krewna pizzy.

Podpłomyki z oliwkami i suszonymi pomidorami:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 saszetka suszonych drożdży,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 100 g czarnych oliwek – wydrylowanych,
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • odrobina startego żółtego sera.

Oliwki i osączone z oliwy pomidory drobno pokroić. Mąkę zagnieść z solą, drożdżami, wodą i ziołami. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinkę. Ciasto zagnieść jeszcze raz z oliwkami i pomidorami, ulepić z niego płaskie placki i ułożyć na blaszce przykrytej pergaminem i posypać serem. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec 20-30 minut w 220 stopniach. Nam najbardziej smakowały z ketchupem.

Reklamy

One thought on “MyBigBakingProject #44 – podpłomyki z oliwkami i suszonymi pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s