MyBigBakingProject #43 – serowe krakersy

KrakersyNa co dzień raczej nie jadam krakersów. Nie są moją ulubioną przegryzką. Wstyd się przyznać, ale jestem uzależniona od chipsów (na szczęście jeszcze potrafię zachować umiar). Jednakże domowe krakersy z prezentowanego poniżej przepisu wyszły rewelacyjne! Mocno serowe, chrupiące – właściwie znikały jeden po drugim. Dobrze, że nie narzekam na nadmiar wolnego czasu, bo pewnie piekłabym je co weekend.

Serowe krakersy:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g startego żółtego sera – u mnie pół na pół havarti i wędzona gouda,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • chili w proszku – wg gustu,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mleka,
  • mak,
  • sezam.

Masło, ser, mąkę, 2 jajka, proszek do pieczenia, gałkę, sól i chili – zagnieść na gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć ciastka o dowolnym kształcie – przełożyć je na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem i sezamem. Piec na złoto w 180 stopniach.

Nam krakersy najbardziej smakowały z prostym sosem wypróbowanym tysiąc razy do frytek, czyli majonez+ketchup🙂

Krakersy2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s