Kotlety jagnięce z curry i groszkowym ryżem

Jagnięcina2Podczas przygody z jagnięciną po raz kolejny zaufałam Jamiemu. I chociaż czuję, że nigdy nie zostanę fanką tego mięsa, to przepis jest naprawdę ciekawy i pełen aromatów. A do tego te kolorki🙂 Cud – miód.

Kotlety jagnięce z curry i groszkowym ryżem (z moimi zmianami):

  • 4 kotlety jagnięce z kością,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 dymki,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 2 upieczone papryki czerwone w oliwie,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 garść świeżej kolendry,
  • 1 słoik sosu curry korma (np. firmy Patak’s),
  • 200 g ryżu basmati,
  • 4 goździki,
  • 50 g czerwonej soczewicy,
  • 200 g świeżego groszku,
  • 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Ryż ugotować z soczewicą i goździkami – doprawić solą i pieprzem. Na koniec dosypać groszek, żeby się zagrzał.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i garam masala. Kotlety smażyć na oliwie z obu stron, aż będą złotobrązowe. W rondelku zagotować sos curry i ew. doprawić.

Dymki, chili, imbir i papryki pokroić i dorzucić na patelnię z mięsem – przemieszać i doprawić. Smażyć 5 minut. W ostatniej chwili do warzyw i mięsa dodać miód i ocet – wymieszać.

Kotleciki podawać z warzywami z patelni, gorącym sosem, ryżem z groszkiem, cytryną – posypać kolendrą.

Jagnięcina

One thought on “Kotlety jagnięce z curry i groszkowym ryżem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s