Jagodzianki z serem

Jagodzianki2Jagodami trzeba się nacieszyć póki są. Mrożone w środku zimy nie mają już tego uroku. Jagody to lato, a lato to jagody. A z jagodami – jagodzianki. Z dodatkiem białego sera okazują się być jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne. Koniecznie, koniecznie, koniecznie! Oryginalny przepis tutaj.

Jagodzianki z serem:

Ciasto drożdżowe:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • 200 g jagód.

Oraz:

  • roztrzepane jajko,
  • lukier (cukier puder+sok z cytryny).

Drożdże wymieszać z 3 łyżkami mleka, 1 łyżką cukru – odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, cukry, mleko, jajko, olej i sól – wyrobić ciasto – przykryć i odstawić na godzinkę.

Twaróg zmiksować z żółtkiem, masłem, cukrami, 1 łyżką mąki. Jagody wymieszać z drugą łyżką mąki.

Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kulki (ja zrobiłam 8 dużych). Każdą kulkę spłaszczyć i nałożyć solidną porcję sera oraz jagód. Skleić brzegi ciasta, uformować bułeczkę podwijając łączenie pod spód. Tak postąpić z wszystkimi plackami. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem w sporych odstępach. Jagodzianki przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem – piec 15-20 minut w 220 stopniach – mają być rumiane i nie przypieczone od spodu.

Wystudzone jagodzianki polać lukrem. Są rewelacyjne!

Jagodzianki

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s